• Dansk
  • Deutsch
Rav top.jpg

Rav – Vesterhavets guld.

Sidst opdateret 6. januar 2018

Rav – Lær at finde rav når I holder ferie ved Vestkysten. Specielt i vintermånederne er chancerne gode for at finde rav ved Vesterhavet.

Rav – Hvad er rav og hvorfor havner det på Vestkysten?

Det rav I kan finde, når I går en tur på stranden ved Vesterhavet, er harpiks fra nåletræer, der voksede mod øst for typisk mellem 30 – 50 millioner år siden. Noget af harpiksen fra nåletræerne er faldet ned i skovbunden og størknet. Senere er området, hvor harpiksen faldt ned blevet oversvømmet af havet, og harpiksen er kommet under tryk. Millioner af år senere under istiderne er jord og ismasser blevet presset fra øst mod vest, og har skabet det vi i dag kender som Danmark. Det rav vi finder på stranden ved Vesterhavet kommer altså fra de skove, der stod mod øst for millioner af år siden.

find rav.jpg
Rav – hvor kan du finde det?

Der findes rav ved alle danske kyster, men specielt ved Vesterhavet er der gode chancer. Ravet kommer oftest ind på stranden, når vandet er koldt, for det giver en bedre opdrift. Chancerne er også bedst efter en god vinterstorm, hvor der rigtigt bliver rodet op i havbunden, og det lette rav bliver frigjort. Efter sådan en storm skal vinden gerne gå i øst for så dannes der en modgående understrøm, der fører det lette rav ind mod stranden. Ravet bliver skyllet op på stranden og findes bedst sammen med det øvrige opskyl af tang, træstykker og skaller, der ses som en smal sort rand tæt på vandkanten.

IMG_0023.JPG

Chancerne for at finde rav er bedst tidlig om morgenen, inden der kommer for mange på stranden. De lokale strandfogeder tager tit på stranden omkring solopgang, for de ved udmærket godt, at de største ravstykker bliver fundet af ham, der komme først.

Hvordan ser rav ud?

Det rav du kan finde, når du holder ferie ved Vesterhavet, har mange forskellige farver lige fra gult til orangerød. Er du i tvivl om, det er en sten eller et stykker rav, du har i hånden så find en sten på samme størrelse. Rav er markant lettere og har en mere hul lyd, når du slår det mod tænderne.

DSC06346.JPG

Om I finder rav eller ej er ikke så væsentlig – en tur langs stranden er altid dejlig og frisker op i sjæl og sind.