• Dansk
  • Deutsch
Top til Vedersø Klit.jpg

Vedersø Klit

Sidst opdateret 6. januar 2018

Vedersø Klit – Læs historien om en stranding på Vedersø Klit i 1953.

Den 29. november 1953 blev der holdt bryllup på Hotellet på Vedersø Klit, som altid stod Elna Larsen selv i køkkenet, mens hendes mand Christian stod for serveringen. Det blæste en del den aften og derfor gik Poul Jensen strandvagt som så mange aftener før, mens han skulede ud over havet efter skibe i havsnød. Poul skulle gå strækningen fra Græmvej ved Husby Kirke og ca. 9 kilometer sydpå, hvor kan kunne mødes med strandvagten fra Søndervig. Sammen kunne de så få varmen og en lille snak i alarmeringshuset inden turen igen gik 9 kilometer nordpå mod Vester Husby. Men tidlig om morgenen d. 30. november omkring kl. 04.00, så Poul noget lys ikke langt fra kysten. Da han kom lidt tættere på, kunne han se omridset af et stort skib der lå i brændingen ca. 100 meter fra land, mens de store bølger bankede ind i siden og truede med, at smadre skibet.

Hotel gamle dage tilpasset.jpg

 Poul løb som han aldrig havde løbet før, men det var svært at komme frem, sandet var hårdt at løbe i og støvlerne var tunge. Oppe på hotellet fik Poul kontakt med Jens Sørensen. Jens var udover redningsmand bl.a. også udsmider på hotellet om sommeren, og tidlig om morgenen den 30. november hjalp han som så ofte før Christian med oprydningen efter brylluppet, da Poul helt rød i hovedet kom stormende ind og råbte, at der var sket en stranding og at redningsfolkene skulle samles. På det tidspunkt havde Poul haft kontakt med Chr. Bank, der var redningsstationens opsynsmand og Chr. var gået i gang med, at gøre redningsbåden klar.

De 8 heste trak redningsbåden over klitterne på Vedersø Klit.

Inden længe var de 8 heste spændt for redningsbåden og turen gik over klitterne til havet. Men det blæste så meget den morgen, at det var umuligt, at få redningsbåden i vandet, derfor blev raketapparatet taget i brug og en stor raket blev skudt ud til sømændene på det strandende skib. Raketten bar en line der var fastgjort i et tov som sømændene skulle trække ud til skibet. Tovet skulle de fastgøre højt på skibet, så de kunne lave en svævebane ind til land. Når tovet var gjort fast på skibet, skulle sømændene trække en redningsstol ud til skibet og derefter kunne de en efter en komme i land. Det var naturligvis ikke en helt ufarlig manøvre, det blæste stadig kraftigt og skibet rykkede sig lidt, hver gang en stor bølge slog mod siden.

P1000302.JPG

I løbet af en time var 13 af den 17 mand store besætning redet i land, men Kaptajnen og 3 besætningsmedlemmer nægtede at forlade skibet. Måske havde de hørt historierne om, hvordan beboeren på Vestkysten for flere hundrede år siden, slog de strandene sømænd ihjel og stjal alt af værdi.

Op på formiddagen d. 30 november da stormen igen tog af kom de sidste sømænd i land sammen med skibets kat ”Mini”. På det tidspunkt var rygtet om strandingen nået vidt omkring og folk fra nær og fjern kom til Vedersø Klit for, at se det strandene skib Kania. 

I 1953 havde hotellet på Vedersø Klit kun lov til, at sælge alkohol om sommeren, men med de mange turister der kom for, at se Kania øjnede Christian Larsen en mulighed for lidt omsætning i en ellers stille tid. Christian tog derfor ind til politimesteren i Ringkøbing og forklarede ham problemstillingen, hvortil politimesteren svarede: ”Skal vi ikke sige, at du har bevilling, så længe skibet står”. Skibet blev først trukket ud i maj 1954.

De strandede sømænd fik ud over en god forplejning på hotellet lov til, at bo i det feriehus Christian Larsen lige havde bygget. Feriehuset ligger der stadig midt på Klitgryden og hedder Kania, efter skibet der strandede i 1953.

I øvrigt flyttede skibskatten Mini ind på hotellet – Mini var en stor sort kat, der fulgte Christian som en lille hund og sov på hans bryst, når han slappede af på sofaen om aftenen. Den forsvandt i foråret 1954, men der går sikkert mange af dens efterkommere rundt på Vedersø Klit endnu, så næste gang I er på Ferie ved Vesterhavet så se efter de sorte katte, måske er der en efterkommer af Mini.